Tafelen in het RIJKS

RIJKS is in november 2014 geopend als het nieuwe restaurant van het Rijksmuseum. Het  restaurant is gelegen in de prachtig verbouwde Philips vleugel van het Rijksmuseum. Je fiets vanuit de Stadhouderskade onder de passage door en dan ligt het meteen rechts. In de zomermaanden biedt het restaurant een terras met 130 zitplaatsen.

Via het terras kom je het restaurant binnen. Het eerste wat opvalt is de prachtige verzameling van tafelzuren aan de muur. Vervolgens loop je het restaurant binnen.

Het restaurant heeft 140 zitplaatsen. Door de indeling van het restaurant met verschillende ruimtes voelt het niet al te grootschalig aan en heb je nog wel een intiem gevoel wat je kunt verwachten van een dergelijk restaurant. Ook het interieur draagt daar aan bij. Het interieur is ontworpen door Paul Linse die ook het interieur bij De Plantage, brasserie Occo en ARC. by Lutte heeft ontworpen. Het interieur bestaat uit een mix van materialen, waaronder brons, eiken, marmer, blauwstaal en suède. Door dit te combineren met designmeubelen en -lampen ontstaat een stijlvol en warm interieur. De grote open keuken met een prachtige witwarmerenbar maakt het geheel helemaal af.

Bij de opening van het restaurant was de ambitie er al om een sterrenrestaurant te worden. Deze ambitie past helemaal in de ontwikkeling van horeca binnen musea. Die wordt steeds beter en internationaler, waardoor de lat steeds hoger wordt gelegd.  Internationaal zijn er al een aantal museumrestaurants met een of meer sterren. Het Rijksmuseum wil zich internationaal spiegelen aan de beste musea ter wereld en daar past een duidelijke ambitie bij ook met het restaurant. Twee jaar na de opening van het restaurant is deze ambitie al behaald. RIJKS werd in december 2016 bekroond met een Michelinster. Dit is ook niet zo gek met het aantrekken van een de beste chefskoks van Nederland Joris Bijdendijk.  Bijdendijk was voor zijn carrière bij RIJKS Executive chef van restaurant Bridges, waar hij in een korte periode één Michelinster behaalde. Ook bij RIJKS heeft hij dit weer in een korte periode bereikt.

Op de menukaart staan gerechten met voornamelijk producten van Nederlandse bodem. RIJKS laat zich daarbij inspireren door vele exotische smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. Om die reden nodigt RIJKS elk seizoen een van de grootste chefs ter wereld uit met het concept ‘RIJKS invites’ (als zijnde een soort van gastconservator).

Je kunt bij RIJKS kiezen uit de Rijksgerechten, de Rijksschotels of de Rijkstafel. De Rijksgerechten zijn al la carte gerechten. Het idee van de Rijksschotel is dining and sharing. Ieder voor- en hoofdgerecht is er voor twee personen. De Rijkstafel bestaat uit 6 gerechten. De kosten hiervoor zijn 60 euro. Ik koos voor de Rijkstafel. Om te beginnen genoot ik van een heerlijke amuse van avocado.

De eerste gang bestond uit ceviche van kalfszwezerik, koolrabi, mango en rode peper. Dit is een heerlijk fris gerecht. Vervolgens werd de wortel jerky met macadamia, shiso en gembersorbert geserveerd. Een overweldigend lekker gerecht. Een heerlijke smaakcombinatie met verrassende texturen.

Als derde gang werd de knoflookvelouté met peterselie, kokkels, mosselen, st. Jacobsmosselen en scheermessen geserveerd.

Als vierde gang BBQ  eendenhartjes met krokantenrijst, geitenyoghurt en butter chicken saus.

Als vijfde gang werd het verrassende gerecht Heilige drie-eenheid van Leidsemelk met Leidse kaas, karnemelk en blaarkopbotterkoek geserveerd.

En als dessert en tevens laatste gang werd de chocolade koffie met cacao, passievrucht en espressokoffie geserveerd.

Alle gerechten zijn van deze tijd, niet alleen qua smaak, maar ook qua smaaktexturen en recepturen. Ieder gerecht bestaat uit drie tot vier smaken ingrediënten en is even lekker. Daarnaast zijn alle borden perfect mooi opgemaakt.

Qua wijn dronken we een sauvignon blanc uit de heerlijke wijnstreek Marlborough Nieuw Zeeland.

 

3 Reacties

  1. Pingback: healing meditation
  2. Pingback: sleep meditation
  3. Pingback: bossa nova

Reacties zijn gesloten.