Business class vliegen I like!

Het is toch echt waar wat ze zeggen over business class vliegen. Als je eenmaal bussiness class hebt gevlogen dan wil je niet meer anders vliegen. En zeker intercontinentaal. Het is een erg relaxte manier van vliegen. Wij vliegen daarom altijd business class. Ik kan mij zo voorstellen dat business class vliegen voor velen op hun bucket list staat en zeker niet van zelf sprekend is. In eerdere blogs heb ik al wel eens wat geschreven over business class vliegen. Maar ik heb nog niet eerder een uitgebreide blog geschreven met de ins and outs over business class vliegen. In deze blog lees je hier alles over.

Mijn voorkeur heeft overigens de businessclass van Qatar Airways. Deze heeft namelijk veel betere service dan bijvoorbeeld KLM. Vorig jaar heb ik business met Qatar gevlogen naar Nieuw Zeeland. Doha Aukland is de langste non stop vlucht die er bestaat. Het is dus erg fijn om op zo een lange vlucht business class te kunnen vliegen. Volgende week vlieg ik weer business met Qatar naar Australië. Later volgt er dus nog een uitgebreide blog over business class vliegen met Qatar. Deze blog dus alleen over business class vliegen met KLM.

Wat is Business class vliegen

?
Business class vliegen is de klasse flink boven economy comfort en daaronder zit weer economy. Sommige vliegtuigmaatschappijen bieden ook nog First class aan, zoals Emirates en Qatar Airways. Dit is nog even wat exclusiever dan business class vliegen. Je beschikt namelijk over een eigen ruimte met eigen toilet, dus nog meer privacy en luxe. KLM heeft geen first class. Er is wel verschil in het vliegen met business class binnen en buiten Europa. De stoelen zijn namelijk de economy stoelen, echter zit er niemand naast je. De stoelen kunnen bijvoorbeeld ook niet plat.  Ook het eten is minder uitgebreid dan dat je intercontinentaal vliegt. Je krijgt je eten wel opgediend op porseleinen borden.

Als je business vliegt buiten Europa kan dat trouwens ook nog verschillend zijn. Er zit namelijk verschil in het soort vliegtuig waar je mee vliegt. Sommige toestellen hebben nog de oude business class waar de stoelen niet helemaal plat kunnen en waar het tv scherm kleiner is. Deze zitten momenteel alleen nog in de airbus 330-200. De 300 variant is net als de B777, de B747 en B787 uitgerust met de nieuwe full flat variant.

De Business Lounge
Naast dat het vliegen zelf heel relaxt is, heeft business class vliegen nog meer voordelen. Op de luchthaven gaat alles heel relaxt en je hoeft nergens te wachten of in de rij te staan. Business class passagiers kunnen priority inchecken en ook bij de douane gebruik maken van de priority rij. Je kunt dus overal doorlopen. Een ander voordeel is dat je veel meer bagage mee kunt nemen dan dat je economy vliegt. Eenmaal achter de douane kun je heerlijk genieten in de business lounge. Je kunt hier gratis eten en drinken. Per luchthaven is er wel verschil in type lounge, maar ook per vliegmaatschappij. Qatar heeft bijvoorbeeld hele relaxte lounges, maar daar later dus meer over. Op Schiphol kun je bij KLM gebruik maken van de KLM Crown Lounge. Dit is een erg prettige lounge. Je kunt van alles pakken zoals thee, koffie, fris maar ook heel veel alcoholische dranken.

Verder zijn er broodjes, zoetigheid, ontbijt en fruit. Er zijn verschillende plekken waar je kunt zitten met stopcontacten. Altijd handig voor je laptap of telefoon. Je hoeft trouwens niet businessclass te vliegen om gebruik te kunnen maken van de business lounge. Ook mensen met een gold of platinum status kunnen in de lounge. Bij KLM heb je namelijk vier status niveaus’s. Het niveau wordt bepaald aan de hand van het aantal Level Miles dat je kunt sparen of het aantal kwalificerende vluchten die je hebt gemaakt. Je hebt Ivory, Silver, Gold en Platina. De laatste twee niveaus hebben toegang tot de business lounge.

Aan boord

Passagiers die businessclass vliegen mogen als eerste aan boord. Bij het boarden hoef je dus niet in de rij te staan. Eenmaal aan boord wordt je hartelijk ontvangen en kan de vliegreis beginnen! Je wordt verwelkomd met champagne of een jus d’orange. Bij sommige vluchten waar de service Any time for you wordt aangeboden krijg je nog een kleine bite aangeboden. Je kunt je nu heerlijk innestelen in de grote stoel en je laten verwennen. De stewardes komt een praatje maken en geeft het bekende comfort tasje. Eerst werden die ontworpen door Viktor & Rolf. Maar sinds 2016 ontwerpt Jan Taminiau de comforttasjes.

Het is ook de tijd om de menu kaart en de wijnkaart eens goed door te nemen. Na het opstijgen krijg je nog een drankje aan geboden met nootjes. Al vrij snel daarna komen de warme doekjes om je handen mee te verfrissen en je klaar te maken voor het diner.

Het eten
Het diner bestaat uit een 3 gangen menu dat is samengesteld door Jonnie Boer van De Librije in Zwolle. Dus je kunt wel wat verwachten van het 3 gangen menu. Per gang heb je de keus uit verschillende gerechten. Daarbij is een uitgebreide wijnkaart. Elke keer is het weer een verrassing wat er op het menu staat. De gerechten worden geserveerd op servies van de Nederlands designer Marcel Wanders. Het ziet er dus allemaal goed en verzorgd uit.
Hieronder een aantal verschillende gerechtjes die ik zoal op vluchten heb gegeten.

Sinds kort biedt KLM ook de Any time for you service aan op de vluchten van Amsterdam – Johannesburg en Amsterdam – Bankok. Ik heb met een vlucht naar Johannesburg deze service kunnen uitproberen. Ik vind dit zeker een verbetering. Je hebt namelijk een keus uit verschillende gerechtjes die je de hele vlucht door kunt bestellen. Je kunt dus zelf bepalen wanneer en wat je wilt eten.
Na het diner wordt nog koffie en thee aangeboden met een heerlijke bonbon. De verdere vlucht worden nog tussendoortjes aangeboden en later nog een uitgebreid ontbijt. Bij de stewardessen kun je tijdens de vlucht ook nog lekkere dingen pakken zoals fruit mentals, koekjes en stroopwafels.

Tijdens de vlucht hoef je je niet te vervelen. Je hebt je eigen grote tv scherm waar je prima films op kunt kijken. Daarnaast kun je stoel in alle varianten verstellen. Wil je dus lekker gaan slapen dan kan dat. En zeker op een nacht vlucht is dit ideaal. Ik kan altijd prima slapen, waardoor ik de volgende dag nergens last van heb.

Net voor de landing worden de beroemde KLM huisjes uitgedeeld. Per oktober kun je huisje nummer 97 aan je verzameling toevoegen. Ook wij hebben inmiddels al heel wat huisjes in bezit en hebben een mooi plekje in een rek bij de keuken.

Businessclass vliegen is dus gewoon heel relaxt vliegen. Op deze manier vliegen zijn lange vluchten geen probleem. Je komt eigenlijk helemaal tot rust en je hebt veel minder last van een jetlag.