Het mooie Australië

Australië is enorm groot. Australië is 200 keer zo groot als Nederland. En toch is het aantal inwoners met 22 miljoen niet heel veel groter dan de 17 miljoen in ons eigen land. Australië telt maar liefst 5 steden met meer dan 1 miljoen inwoners. Amsterdam heeft bijvoorbeeld niet meer dan 800.000 inwoners. Omdat het grootste gedeelte van de Aussies dus in de miljoenensteden in het zuiden en oosten woont, is de rest van het land vrijwel verlaten en ongerept. Zo kan de geweldige natuur ongestoord haar gang gaan. Door de grote omvang zijn de verschillen in sfeer en landschappen van Australië dus enorm.  Australië heeft daardoor ontzettend veel te bieden. In een reis kun je lang niet alles zien. Ik ga dan ook zeker nog een keer terug om meer van Australië te ontdekken. Hieronder lees je de mooiste plekken van Australië die ik afgelopen reis heb gemaakt.

Great Barrièrerif

De kleurrijke onderwaterwereld van Australië staat bekend als Great Barrièrerif. Dit is het grootste koraalrif ter wereld . En strekt zich uit over meer dan 2.000 kilometer langs de kust van Queensland. Het is een absoluut paradijs voor duikers.  Maar ook als niet duiker kun je het koraal en vele vissoorten bewonderen middels een boottocht of snorkelend. Het gehele ecosysteem van Great Barriererif en de omgeving staat sinds 1981 genoteerd in de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. Een waar paradijs! 

Sydney

Bij een reis naar Australië mag een bezoek aan Sydney niet ontbreken De skyline van Sydney staat symbool voor de stad. Met name het Sydney Opera House is erg herkenbaar. Maar ook de iconische Harbour Bridge staat op menig foto.

Een fijn hotel om te overnachten als je in Sydney bent is Park Hyatt Sydney. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op het Sydney Opera House. Ook Sofitel Sydney Darling Harbour is een aanrader. Vanuit dit hotel heb je prachtig uitzicht op de skyline van Sydney. Verder kun je heerlijk eten in Sydney. In The Rocks zitten de betere restaurants, zoals Bennelong, Aria en Quay.

Aan te raden is om ook een dagje naar het strand te gaan, zoals Bondi Beach. Wil je de natuur opzoeken dan kun je naar de Blue Mountains. Dat ligt ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Sydney. Leuk om daar 2 nachten te overnachten bij Spicers Sangoma. 

Whitsunday eilanden

De prachtige witte stranden van de archipel Whitsunday eilanden zijn een lust voor het oog. De archipel aan de kust bij Queensland bestaat uit de eilanden als Hamilton Island, Dent Island, Hayman Island en Hook Island. Ze zijn allen samengevoegd tot het Whitsunday Island National Park. Het meest bekende strand van de Whitsundayeilanden is de zeven kilometer tellende Whitehaven Beach. Aan te raden is om Whitesunday eilanden per helikopter te bekijken. Ik verbleef een aantal dagen op Hamilton Island in Qualia. Vanuit Hamilton Island kun je ook boottochten maken richting het Great Barrièrerif. 

Great Ocean Road

Eén van de mooiste routes in Australië en misschien wel van de wereld is de Great Ocean Road. De Great Ocean Road bevindt zich aan de zuidkust ten westen van Melbourne. Ben je in Melbourne dan is het zeker aan te raden om  de 240 lange kustlijn te rijden. De route voert je langs plekken als Lone, Apollo Bay, Port Campbell en Peterborough. Vooral langs dit stuk vind je de mooiste kunstlijnen met bochtige wegen waar je op enkele meters van de oceaan langs gapende kliffen en steile rotsen rijdt. Hier liggen ook de beroemde ‘Twaalf Apostelen’.

Melbourne

Melbourne ligt aan de zuidoost kust van Australië. Het is de hoofdstad van deelstaat Victoria. In de sfeervolle stad vind je tussen alle wolkenkrabbers en andere nieuwbouw nog volop oude gebouwen in Victoriaanse stijl. Melbourne wordt wel ‘de meest Europese stad van Australië’ genoemd. Aan te raden is om richting het strand te gaan. Een leuke beachclub waar je lekker kunt genieten van de Melbournse vibe is Republica St Kilda Beach. Ook leuk is om de pier op te lopen. Daar kun je namelijk pinguïns zien. En Melbourne is natuurlijk het beginpunt van de Great Ocean Road.  

Blue Mountains

Ben je in Sydney ga dan ook zeker richting de Blue Mountains. Dit is een mooi natuurgebied vlak achter Sydney. Neem een kijkje bij de Three Sisters. Dit is een formatie van 3 reusachtige bergen. Aan te raden is om te overnachten bij Spicers Sangoma. Hier kun je je je de hele dag laten verwennen met heerlijke gerechten en mooi uitzicht op de Blue Mountains. 

Tasmanië

Het prachtige Tasmanië ligt zo’n 240 kilometer ten zuidoosten van het Australische vasteland. Tasmanië is ongeveer even groot als Nederland en België samen. De lokale bevolking noemt het ook wel het beste bewaarde geheim van Australië. Ik vond Tasmanië zelf wat weg hebben van Nieuw Zeeland in het klein vanwege de ongerepte natuur. Het eiland bestaat voor maar liefst 40% uit beschermd gebied. Je vindt er ruige wildernissen, fascinerende landschappen en veel wilde dieren, zoals de Tasmaaanse duivel. De steden in Tasmanië hebben een rijke historie, maar zijn tegelijkertijd erg bruisend en trendy. Tasmanië is dus zeker de moeite waard als je naar Australië gaat.

Kangoeroes en koala’s spotten

Australië is het land van de kangoeroe en de koala. Het kan niet anders dan dat je deze mooie dieren in het wild tegen komt.